Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Mnogi dobiju pege od sunca – treba li brinuti i kako da nestanu

Nakon sezone godišnjih odmora sve više čujemo rečenicu: “Ovo su mi pege od sunca, brzo će to proći.” Ali, hoće li?

„Ono što su zapravo pege od sunca je reakcija kože na preterano izlaganje sunčevim zracima, koje ne mora da bude samo posledica ovog leta, već i akumuliranog zračenja tokom niza godina“, kaže dr Jovana Majstorović, specijalista dermatovenerologije i DokTok lekarka i pojašnjava o kakvim promenama na koži je obično reč i kako ih treba tretirati.

 

Šta su zapravo pege od sunca?

„Ono na šta najpre mislimo, kada kažemo pege od sunca, su hiperpigmentacije koje nastaju kao posledica foto oštećenja kože. Na nastanak fleka mogu da utiču i još neki činioci kao što su hormoni, trudnoća, neki lekovi, genetska predispozicija, kao i tip kože. Ono na šta treba da obratimo pažnju je da često dolazi do mešanja fleka i pojave mladeža ili mladežu sličnih promena, koje su totalno različite stvari i totalno drugačije ih pratimo i tretiramo“, ističe dr Majstorović.

 

Da li su sve fleke iste?

Prema njenim rečima, postoji nekoliko različitih tipova fleka, ali svima im je zajedničko da se nakon izlaganja UV zracima one pogoršavaju, odnosno postaju tamnije i izraženije.

“Određene fleke su bezopasne i predstavljaju samo kozmetski nedostatak, dok neke mogu da budu i uvertira u neki od karcinoma kože. Zato je važno da sve promene na koži pogleda dermatolog, koji će tačno proceniti o kom tipu promene je reč i koji su modaliteti za njihovo dalje uklanjanje ili praćenje”.

 

Kako sprečiti nastanak fleka od sunca?

Adekvatna žaštita od sunca, smanjuje šanse od pojave fleka, a svodi se na uobičajene savete za odgovorno ponašanje kada je izlaganje sunčevim zracima u pitanju. “To znači izbegavanje direktnog izlaganja u najtoplijem periodu dana od 10- 17 časova, nošenje garderobe, kao I šešira sa velikim obodom, ali i provođenje vremena u hladovini. Ukoliko ne možemo da se fizički uklonimo od sunca, onda treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom koje na sebi imaju oznaku i SPF 30 ili 50 kao i UVA”, podseća dr Majstorović.

 

Izvor: nova.rs

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381