Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Sve što treba da znate o trenutno dostupnim COVID-19 vakcinama

Od kako su vakcine počele da se upotrebljavaju širom Velike Britanije i Amerike, sve više je ova tema postala dominantna na svim meridijanima. Danas je naša agencija za lekove i medicinska sredstva dala saglasnost za uvoz Fajzerove vakcine. Ipak,  mnogo nepoznanica o aktuelnim vakcinama, njihovom principu delovanja, određeni deo populacije dovodi do skepse i odbojnosti prema njima. Zato je jako važno edukovati opštu populaciju kako o važnosti vakcinacije i za pojedinca i za zajednicu u celosti, ali i uz sve informacije dati pojedincu šansu na izbor, i priliku da preuzme odgovornost za svoje zdravlje ali i zdravlje svoje okoline.

Svaki peti ispitanik, ima odbojnost prema vakcinama

 Meta analiza internacionalnih studija pokazuje da svaki peti ispitanik ne želi da primi vakcinu, a kao glavni razlog za to su naveli, kontradiktorne informacije, mali uzorak na kome je efikasnost i bezbednost vakcina testiran, nedostatak poverenja u farmaceutsku industriju ali i ubeđenja da je to način da ih neko kontroliše.

Vakcine su jedno od najvećih dostignuća moderne medicine, koje su zaslužne za iskorenjavanje mnogobrojnih bolesti, širom sveta. Vakcinacija nije samo lični čin, već i lični doprinos očuvanju zdravlja cele nacije i planete. Kako bismo što više približili značaj vakcina, ali i vratili poverenje populacije u njih, važno je da adekvatno i istinito obaveštavamo populaciju o njima i da vrlo transparentno govorimo o njihovim benefitima, ali i potencijalnim nus efektima i neželjenim reakcijama. Ne treba zaboraviti da smo ove godine imali priliku da vidimo kako izgleda svet, kada za određenu bolest nemamo dostupnu vakcinu.

Trenutni status COVID-19 vakcina

Vakcine uglavnom zahtevaju godine istraživanja i testiranja, pre nego što dođe do njihove kliničke upotrebe. Ipak pandemija koronavirusa, koja je na mnogo načina promenila živote ljudi širom planete, je dovela do visokog interesovanja mnogobrojnih  svetskih naučnika u najvećim naučnim centrima koji su uz pomoć značajne finansijske podrške od mnogobrojnih fondacija, ubrzale proces istraživanja, a sve u cilju dobijanja bezbedne i efikasne vakcine za ovaj virus, u rekordnom vremenskom periodu.

Trenutno u fazi I i fazi II kliničkog testiranja na je 63 vakcine, dok je 18 vakcina u poslednjoj 3 fazi istraživanja. Pet vakcina se trenutno koristi u ograničenoj upotrebi a samo dve su odobrene za celokupnu upotrebu. Samo jedna vakcina je obustavljena u fazi istraživanja jer se pokazalo da zbog sličnosti sa virusom HIV-a, ispitanici su na testovima pokazali pozitivnost i na ovaj virus. Radi se o vakcini Kvinslend Univerziteta u Australiji.

Koje vakcine danas imamo na tržištu?

1.Vakcine koje su na principu iRNK

Pfizer Biontech, (Amerika-Nemačka)  proizvođač tvrdi da je ova vakcina efikasna u 95% slučajeva, potrebno je primiti dve doze u razmaku od tri nedelje. Vakcina se daje muskularno, a zahteva temperaturu od -70 stepeni Celzijusa. Ova vakcina je bazirana na genetskom molekulu koji se zove informaciona RNK. Vakcina funkcioniše po principu stvaranja spike proteina koje sadrži i koronavirus. Ovi spike proteini u organizmu provociraju imuni odgovor organizma stvarajući antitela ali i T ćelija koje učestvuju u odbrani od korona virusa. Iako nije zabeleženo da vakcina daje neželjene efekte, primećeno je da je kod određenih slučajeva došlo do bolova u mišićima, osećaja umora i kratkotrajne temperature.

Na istom principu iRNK radi i Modernina vakcina, koja je danas dobila odobrenje od FDA za hitnu primenu.

2.Vektorske vakcine

 CanSinoBio ( Kina), ova vakcina je u limitiranoj upotrebi u Kini , zahteva primenu samo jedne doze, a čuva se u zamrzivaču. Ova vakcina je bazirana na Adenovirusu. Za sada je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja pored Kine i u Saudijskoj Arabiji, Pakistanu i Rusiji. U drugoj fazi istraživanja je pokazala da daje određeni stepen zaštite i od koronavirusa.

 Gamaleja Sputnik V ( Rusija), ova vakcina je u početnoj fazi upotrebe u Rusiji, zahteva dve doze sa razmakom od 3 nedelje, čuva se u zamrzivaču. Prema poslednjim objavama proizvođača njena efikasnost je 91.4 %. Ova vakcina je napravljena kombinacijom postojeća dva adeno virusa. Pre nekoliko dana veliki gigant Astra Zeneka- Oxford ( UK- Švedska) je napravila saradnju sa ruskom vakcinom pošto su obe na sličnom principu, a veruje se da njihova kombinacija može biti jako efikasna. Obe vakcine su vektorske, dok sputnjik koristi ljudski adeno virus, Astra zeneka majmunski, smatra se da kombinacijom ove dve vakcine može dovesti do jako efikasnog proizvodaJoš jedna od vakcina koja radi na principu viralnog vektora je Johnson&Johnson koja za osnovu takođe koristi adenoviruse. Njena prednost bi mogla biti što je do sada pokazano da je jedna doza dovoljna da pruži određeni nivo zaštite.

3.Atenuisane vakcine

Sinofarm( Kina) trenutno testira dve vakcine sa atenuisanim koronavirusom. Ona zahteva dve doze u intervalu od 3 nedelje, a trenutna efikasnost joj je oko 86%.Ova vakcina je masovno upotrebljena u Kini, iako nisu sve faze kliničkog ispitivanja završene. Pored ovih u Kini su u fazi završnog testiranja vakcina iz laboratorije u Wuhanu  ali i Sinovac vakcina koja je u prvim fazama pokazala oskudan imuni odgovor, ali će dalja ispitivanja pokazati finalni rezultat.

Pored Sputnik vakcine u Rusiji je u fazi ispitivanja i Vektor vakcina koja je zasnovana na virusnom peptidu.Po istom principu radi i Novomax vakcina.

4.DNK vakcine

 Inovio vakcina, radi po principu DNK lekova, za koju se veruje da može da donese revoluciju u budućem lečenju.Ova vakcina bi trebalo da se primenjuje na kožu preko određenih aparata koji deluju po principu električnih pulseva. Ova vakcina je još uvek u fazi II kliničkog ispitivanja, pa će o njoj još biti reči.

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381