Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

Lečenje akni

Akne su jedno od najčešćih dermatoloških oboljenja i ujedno jedan od najčešćih razloga za javljanje dermatologu kako u državnoj, tako i u privatnoj praksi. Akne čine 0.3 % ukupnog svetskog obolevanja, i 16% dermatoloških bolesti.  Najčešće pogađaju adoloscente i mlade, od dvaneste do tridesete godine života, a učestalost u ovom uzrastu se kreće između 50%  i 70 % , u zavisnosti od metodologije i studije. Samo u SAD oko 40-50 miliona ljudi godišnje pati od nekog oblika akni, a na njihovo lečenje se potroši oko 2.5 milijardi dolara godišnje, samo na tržištu SAD-a.

Iako se ovaj procenat sa godinama starosti smanjuje, jedan značaj deo populacije nastavlja da  boluje od akni i u kasnijoj životnoj dobi. Oko 30% žena i 25% muškaraca imaju problem sa aknama i u tridesetim godinama, dok čak 26% žena i 12 % muškaraca, nastavljaju da biju bitku sa aknama i u četrdesetim godinama.

Akne vulgaris (AV), predstavljaju multifaktorijalni poremećaj pilosebacealne jedinice. Klinička slika može biti značajno različita od blage komedonalne forme, do ozbiljnije fulminantne sistemske bolesti.

Lečenje akni često zahteva i dodatna ispitivanja, zato je izuzetno važno da se što pre javite svom dermatologu kako bi se akne dovele u kontrolu, ali i na vreme otkrile prateći hormonski dizbalansi ili neki drugi organski uzroci.Lečenje akni je izazovno i može dugo da traje, ali uz adekvatnu terapiju i upotrebu neophodne dermatokozmetike, smanjuje se mogućnost komplikacija, kao što su između ostalog i ožiljci.

Kasne akne ili bubuljice odraslog doba

Iako smo uglavnom bubuljice vezivali za doba puberteta sve je više slučajeva akni koje se javljaju u adultnom dobu, tj. preko 25. godine. U ovom periodu pandemije i učestalog nošenja maski, samo su jedan od razloga za pojavu akni kod odraslih osoba.

Šta uzrokuje adultne akne?

Iako dosta slične tinejdžerskim aknama po svom izgledu i terapiji, adultne akne najčešće nastaju zbog hormonskih oscilacija i narušene kožne barijere, koja je posledica neadekvatne ili preagresivne nege, ali i uslova spoljašnje sredine, kao što su zagađenje, hladan vazduh, vetar, vrućina ili Sunce. Pitanje ishrane je često kontraverzna tema među dermatolozima, ali sve više aktuelnih istraživanja nalazi vezu sa raznim kožnim stanjima, pa i aknama u nedostacima ili greškama u ishrani. Isto tako upotreba određenih lekova mogu biti razlog ovog fenomena.

Šta su prvi koraci kada se susretnete sa ovim problemom?

Ukoliko se prvi put susrećete sa aknama, važno je da posetite svog dermatologa, kako bi se odradila „baterija“ ispitivanja i na taj način isključili sistemski razlozi, kao što su hormonski dizbalans, insulinska rezistencija i policistični jajnici. Nakon toga Važno je da vašu kozmetiku prilagodite stanju kože i izbacite sve nepotrebne proizvode koji mogu da je oslabe ili osuše.

 

Kako ja mogu da sprečim adultne akne?

Prvo, uvek skidajte šminku i ostatke kozmetskih proizvoda pre odlaska u krevet. Potrudite se da dovoljno spavate i da Vam je ishrana izbalansirana i zdrava. Koristite nekomedogenu kozmetiku i izbegavajte ulja i teške proizvode. Nikada ne pipajte lice prljavim rukama i izbegavajte stiskanje ili ceđenje promena na njemu. Ukoliko postoji sistemski razlog, radite na njegovom rešavanju.

Šta podrazumeva dermatološka terapija?

U zavisnosti od obima problema, da li postoji neki hormonski dizbalans, često i insulinska rezistencija, prvo se leče oni sistemskom terapijom. Akne mogu zahtevati upotrebu sistemskih i/ili lokalnih antibiotika, a često se mogu korsititi topikalni retinoidi, azelaična kiselina, benzoil peroksid. Pored medikamentozne terapije, važna je i upotreba dermatokozmetskih proizvoda, koji odgovaraju Vašem tipu kože, ali i akni.

Koji su najčešći mitovi kada su akne u pitanju?

Verovanje da su akne posledica loše higijenu je netačno, ali često neskidanje šminke i neadekvatno pranje, može da utiče na nastanak akni, pogotovo kod osoba sa većom predispozicijom.

Iako Sunčevi zraci prividno smanjuju probleme sa aknama, zapravo problem samo produbljuju. Suva, dehidrirana i oštećena koža nakon Sunca, samo je sklonija nastanku novih akni.

Koja su dostupna rešenja?

Pored dermatološke terapije i dermatokozmetike, u tretmanu akni, ali i njihovih posledica, koriste se i druge procedure, kao što su hemijski pilinzi, mikronidling, laseri i PRP.

 

Sve informacije su informativnog karaktera, pre svake procedure klijent se dogovara sa lekarom o svim koracima, procedurama, kao i dobija savet za negu nakon tretmana.

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381