Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Retinol i nega kože

Pored toga što je zdravlje uvek u modi, trend lepe kože posebno je aktuelan decenijama unazad. Poslednjih godina, industrija lepote sve više raste, a običan korisnik često bude zaveden mnogobrojnim opcijama, preparatima i aktivnim sastojcima, koji se provlače na policama drogerija obećavajući magiju. Retinol je jedan od retkih aktivnih sastojaka, koji daje impresivne rezultate za mnogobrojne probleme kože; od akni, fotostarenja, flekica, pa sve do bora. Porodica iz koje retinol potiče je najistraživanija i najduže korišćena grupa aktivnih principa u dermatologiji i estetskoj kozmetologiji. Dokazano daje efikasne i dugoročne rezultate, ukoliko se ispravno, dugotrajno i u adekvatnoj koncentraciji koristi.

Šta je retinol?

Retinol pripada porodici retinoida, koji predstavljaju derivate vitamina A. Retinoidi su sastavni deo dermatološke terapije mnogobrojnih oboljenja kože, od najbezazlenijih kao što su akne, preko psorijaze, pa sve do određenih formi tumora. Oni se mogu koristiti kao tablete, ali i u formi krema i gelova, kada su njihovi neželjeni efekti značajno umanjeni. Retinol je najslabiji član ove porodice, ujedno i najbezbedniji , pa se zbog ovih karakteristika, nalazi u mnogobrojnim kozmetskim proizvodima.

Kako se retinoidi klasifikuju?

Često ćemo u sastojcima mnogih kozmetskih proizvoda čuti različite nazive, ali najvažniju skalu, koja je zapravo i metabolički niz, čine retinol, retinaldehid i retinoična kiselina.

Retinol je najslabiji i nalazi se u većini kozmetskih proizvoda, najmanje iritira, ali je i njegov efekat najslabiji. Sledeći u nizu je retinaldehid, koji je za nijansu jači od retinola, ali ume da i samim tim malo više iziritira kožu od njega.

Poslednja na skali je retinoična kiselina, koja je najefikasnija po svom dejstvu, ali i najpre sklona da iziritira kožu. Derivati retinoične kiseline se dobijaju isključivo na recept, i koriste se kao lek u dermatologiji za mnogobrojne upalne bolesti kože.

Oralni retinoidi

Bitno je pomenuti i oralne retinoide koji se uzimaju samo po preporuci dermatologa. Njihovo uvođenje i davanje zahteva mnogobrojne analize, kao i konstantno praćenje nalaza, stoga je važno da to bude pod nadzorom lekara.

Ovi lekovi se koriste za lečenje teških formi akni, psorijaze, keratodermija i mnogobrojnih karcinoma i limfoma kože.

 

 

Najpopularniji retinoidi

U kozmetologiji retinol je svakako najzastupljeniji, nalazi se u mnogobrojnim serumima i kremama. Pored njega, omiljeni retinol onima sa osetljivom kožom je retinil palmitat, koji najbolje toleriše suva i senzitivna koža.

Pošto je opšte poznato da retinoidi isušuju, ali i mogu da iziritiraju kožu, oni se često formulišu sa sastojcima koji hidriraju ili regenerišu kožu. Sve više brendova pokušava da napravi formulaciju koja će sačuvati efikastost retinola, a opet umanjiti njegovu sposobnost iritacije. Ovo je poprilično izazovan zadatak, posebno što je neophodno obezbediti adekvatnu i ambalažu, ali i proizvod čuvati u vrlo striktnim okolnostima.

Zašto je retinol tako popularan?

Retinol leči akne, čisti pore, koje dobijaju prividno manji obim, ujednačava ten, uklanja flekice i pegla postojeće bore, ali i sprečava nastanak novih. Retinol obećava, ali i ispunjava sve ono što svi želimo kako bi nam ten bio besprekoran. Ipak da bismo osetili njihovo pravo dejstvo, moramo biti uporni, nekada je neophodno i više meseci, pa čak i godina kako bi se pun efekat ispoljio.

Ko ne treba da koristi retinoide?

Retinoide ne treba da koriste trudnice i dojilje, oni koji žele efekat sada i odmah, kao i oni koji se ne čuvaju od sunčevih zraka. Retinoidi ne donose rezultat preko noći i zato je izuzetno važno, dati im dovoljno vremena, kako bismo videli prve značajne rezultate.

Sa njima treba biti vrlo disciplinovan, voditi računa da se koristi tačno određena doza, precizno definisan broj puta, ali i da se koža dodatno neguje, kako bi se smanjio rizik od iritacije.

Uzimajući u obzir činjenicu da oni povećavaju ćelijsko obnavljanje, koža je tokom njihove primene dodatno osetljiva na sunčeve zrake, pa je zaštita od sunca imperativ.

Primena estetskih procedura kao što su laseri i hemijski pilinzi, zahtevaju odmor kože od retinoida, najmanje deset do petnest dana, a idealno bi bilo oko četiri nedelje.

Retinol i trudnoća?

Mnogobrojne kozmetičke kuće u svojoj ponudi imaju izuzetno niske koncentracije retinola, koje hipotetički nisu štetne za plod. Zbog nedostatka naučnih studija, ne savetuje se njihova primena u periodu trudnoće i dojenja.

Ukoliko koristite kremu sa retinolom, pa tek onda saznate da ste trudni, dovoljno je samo da je u tom trenutku obustavite, bez bojazni za zdravlje vaše bebe.

Kako bezbedno uvesti retinol u svoju rutinu?

Početak nije lak, ali ako ga izdržite, uspećete da osetite prave blagodeti. Retinol može da se koristi u formi seruma, gela ili kreme. Važno je da izaberete jedan proizvod i da ga ne kombinujete sa drugima koji sadrže retinol. Uvodite ga postepeno 1-2 puta nedeljno (isključivo uveče). Maksimalno ga držite na koži do osam sati, potom isperite. Kroz vreme, možete ih povećavati, na svako drugo veče, dok ne dođete do svoje idealne doze, koju koža može da toleriše.

 

 

Najpre treba početi sa najnižom koncentracijom i to najbolje da aktivni sastojak bude retinil palmitat, pa tek kasnije retinol. Kako koža bude stekla toleranciju, može se preći na jače koncentracije, samim tim i na jaču aktivnu komponentu.

Uvek za sam početak savetujem da se proba sastojak na nadlanici kako bi se isključila mogućnost preosetljivosti na neku od komponenti proizvoda. Ukoliko se nakon 48 sati ne ispolji crvenilo, možete proizvod početi da koristiti na licu.

Krenite sa držanjem proizvoda od sat-dva za početak. Ukoliko nema crvenila, zatezanja, možete postepeno povećavati vreme, dok ne dođete do osam sati.

Kako sprečiti iritacije?

Koristite blaže forme, u nižim koncentracijama, sa većim pauzama, potom postepeno pojačavajte učestalost mazanja, a kasnije i koncentraciju. Da biste bezbedno pojačali koncentraciju, potrebno je da redovno koristite proizvod nekoliko meseci, nekada čak i godinu dana.

Obavezno izbegavajte zone oko očiju, usta i nosa, čak je najbolje da oko usta i nosa namažete malo hidratantne kreme ili vazelina, kako biste izbegli iritaciju ovih zona.

Retinolski “polu-sendvič” i “sendvič”

Ovo su tehnike, koje ublažavaju iritaciju. Možete namazati prvo hidratantnu kremu, pa retinol, pa opet kremu, ukoliko vam je koža posebno osetljiva, to je tehnika sendviča.

Polu-sendvič označava kada na retinol, namažete hidratantnu kremu. Tehnika polu-sendvič je idealna za normalnu, ili masniju kožu.

 

 

Dodatna zaštita

Zaštita od sunca je obavezna. Kada koristite retinoide, izbegavajte eksfolijanse, različite kiseline u istoj rutini.

Naravno, dobra hidratacija, i konstantna zaštita od sunca garderobom i kremama sa SPF faktorom je neophodna .

Retinol kao najprodovaniji sastojak današnjice

O retinolu se poslednjih godina poprilično govori, a koliko je on tražen, govori činjenica da skoro svaki kozmetski brend ima proizvod sa njim kao glavnom zvezdom.

Kako biste iz svog proizvoda sa retinolom izvukli maksimum, treba obratiti pažnju na njegovu formulaciju, ambalažu, ali ga i koristiti po striktno propisanim uputstvima, kako biste izbegli iritacije, a opet dobili najbolji efekat za vašu kožu.

Važno je zapamtiti da pored adekvatne nege, kvalitetnih supstanci, za lepu i zdravu kožu neophodan je dobar san, balansirana ishrana, kanalisanje stresa, i puno dobrih emocija i ljubavi!

 

Izvor: https://amplitudemagazin.com/

 

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381