Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Saveti dermatologa: Kako pravilno negovati kožu u zimskom periodu? (I deo)

Pravilna nega kože zimi prilično je zahtevna. Ovi saveti dermatologa pomoćiće vam da imate zdravu kožu i kada je zima.

by Žaklina Duvnjak Radić

Šta podrazumeva pravilna nega kože lica u zimskom periodu, za vas objašnjava dr Jovana Majstorović, dermatolog, posredstvom Dok Tok platforme:

Kako svaka koža zahteva individualni pristup, kada je njena nega u pitanju, isto tako i različita godišnja doba imaju svoje svojstvenosti. Zima je period kada je naša koža izložena hladnoći, vetru, ali i uticaju grejanja. Upravo u ovom periodu dolazi do pogoršanja određenih kožnih bolesti kao što su seboroični dermatitis, rozacea, atopski dermatitis i psorijaza, ali i kod kože koja inače nije problematična dolazi do pucanja, sušenja i iritacije, a posebno sada kada svi dodatno peremo ruke i prskamo ih alkoholom. (Pročitajte i: Jednostavne navike koje pomažu da usne i zimi ostanu glatke)

Uljane kupke kao prvi korak čišćenja

Opšte je poznato da sapuni, pa čak i razni gelovi za tuširanje remete ph kože, često su agresivni i sadrže takozvani sodijum lauretat sulfat, čistač koji poznajemo po tome što pravi penu. Upravo ovako agresivnije pranje zimi ne samo što neće prijati osetljivoj iritiranoj koži, već će i normalna koža posle nekog vremena pod dodatnim uticajem spoljašnjih faktora postati osetljiva i reaktivna. Zato je važno, naročito zimi koristiti uljane kupke ili sindete za kupanje, kako bi se koža već od faze čišćenja negovala i obnavljala. (Pročitajte i: Suva koža zimi? Ne, uz ovih 10 koraka)

Pojačana hidratacija je osnova zimske nege

Iako je hidriranje kože neophodno tokom cele godine, u zimskom periodu je to posedno važno. Kreme koje se zimi koriste treba da budu jače, tj. da pored toga što hrane kože, one i prave na njoj zaštitini film i na taj način sprečavaju gubitak vode. Kreme moraju biti bogate masnim kiselinama, ceramidima, glicerolom, ali i u zavisnosti od tipa i potrebe kože i nekim drugim specifičnim sastojcima. U ovom periodu treba pojačati i hidratantne serume za lice na bazi hijaluronske kiseline. (Pročitajte i: 5 preparata koje dermatolozi nikada ne bi stavili na svoje lice)

Savetuje vas: Dr Jovana Majstorović

Doktorka medicine na završnoj godini specijalizacije iz dermatovenerologije.

Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon ispunjava upisom na specijalizaciju 2017. godine koju u narednim mesecima i završava. Članica je Evropskog udruženja dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra. Upravo koncept holističnog pristupa koži, ali i lepoti nudi svojim pacijentima u ordinaciji Solution na Vračaru.

 

Saveti dermatologa: Kako pravilno negovati kožu u zimskom periodu? (I deo)

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381