Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Spec. dr med. Majstorović otkriva da li je opdanje kose posledica infekcije korona virusom! Kada je vreme za uzbunu?

Covid-19 je prisutan u našim životima oko dve godine, a stručnjaci i dalje otkrivaju njegove principe delovanja, ali i potencijalne posledice koje ostavlja. Trećina pacijenata koji su preležali Covid-19 infekciju prijavilo je da su primetili značajno opadanje kose, čak i nekoliko meseci nakon infekcije, dok preko polovine tvrdi da je došlo do promene u izgledu i kvalitetu njihove kose.

Da li ovaj problem zaista ima veze sa korona virusom? Kada je potrebno reagovati i kako možete sami sebi da pomognete ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji? Na sva ova pitanja odgovore će nam dati spec. dr med. Jovana Majstorović, specijalista dermatovenerologije, koja će nam otkloniti sve dileme i dati jako korisne stručne savete šta da radimo kada je u pitanju ovaj problem sa kojim se mnogi suočavaju.

Zašto dolazi do opadanja kose nakon korone?

Opadanje kose nakon infekcije koronavirusom se odigrava po principu Telogenog efluvijuma, kada kosa odjednom kreće da opada, uglavnom u pramenovima, a to najčešće primećujemo nakon tuširanja ili tokom češljanja. Za ovaj tip opadanja kose uglavnom se vezuje stresni događaj, nakon čega, najčešće dva do tri meseca, dolazi do primetnog gubitka kose. Veruje se da stres celokupnog organizma, ali i borba organizma sa infekcijom, kao i temperatura su osnovni razlozi zbog kojih dolazi do ove pojave.

Kada je vreme za uzbunu?

U normalnim okolnostima dnevno izgubimo 50-100 dlaka i to se smatra fiziološkim. Sve preko toga ukazuje da je došlo do patološkom opadanja kose. Ukoliko primetite da broj dlaka koje dnevno gubite je sve veći svakog dana, primećujete pečate bez kose, imate crvenilo ili iritaciju na poglavini, pravo je vreme da posetite svog dermatologa. Iako je težak gubitak kose nakon Covid infekcije zastupljen u malom procentu, većina slučajeva se klasifikuju kao laki ili srednji koji spontano prođu, nakon šest do devet meseci, a kosa se polako vraća u prvobitno stanje, ne treba zanemariti ovo stanje.

 

Zašto treba potražiti stručni savet?

Ne treba zaboraviti da postoji mnogo drugih organskih razloga žašto kosa može da opada, od hormonskih dizbalansa, preko nutritivnih deficita, do raznih hroničnih bolesti i stanja. Upravo zbog toga Vaš lekar mora da isključi sve ove razloge i da Vam da adekvatnu opštu ali lokalnu terapiju. Pored ovog tipa lečenja dostupne su i mnogobrojne metode podsticanja rasta kose, kao što su PRP, mezoterapija i mikronidling.

Šta Vi možete da učinite kod kuće?

Kako biste sprečili ili ublažili opadanje kose nakon Covid infekcije, prvo je bitno da pratite svoju kosu na dnevnom nivou. Izbegavajte nošenje gumica za kosu i pravljenje krutih frizura, najbolje je kosu vezati laganom šnalom ili je ostaviti da slobodno pada. Izbegavajte bilo koju vrstu agresivnog stilizovanja, koja podrazumeva povlačenje i čupanje kose ali i prekomernu upotrebu toplote. Koristite šampone koji u sebi sadrže komplekse za regeneraciju i podsticanje rasta kose. Važno je da jedete hranu koja je bogata vitaminima i mineralima, a posebno su značajni Vitamin D, cink, aminokiseline, biotin, kompleks B vitamina, omega 3 masne kiseline. Ukoliko znate da je vaša ishrana u ovim mikronutritijentima deficitarna, možete koristiti i suplementaciju u dogovoru sa Vašim lekarom. Masaža temena uljima na bazi ricinusa može da pomogne regeneraciju ali i kvalitet kose.

 

Spec. dr med. Jovana Majstorović, specijalista dermatovenerologije

Završila Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Završava pripravnički staž na VMA, potom upisuje postdiplomske studije, koje završava odbranom rada koji se bavi kožnim manifestacijama Sindroma policističnih jajnika. Provela je četiri godine na specijalizaciji iz Dermatovenerologije, na Klinici za kožne i polne bolesti Kliničkog centra Srbije, gde je i položila specijalistički ispit.

Članica je Evropskog udruženja dermatovenerologa, Internacionalnog udruženja dermoskopista, Svetskog udruženja estetske i anti-aging medicine i mnogih drugih domaćih i stranih udruženja. Do sada je objavila preko deset naučnih radova. Smatra da je lepa koža, spoj zdravlja, nege ali i duhovnog zadovoljstva.

 

Izvor: uzvik.rs

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381