Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Osnovni tipovi kože, kako prepoznatu kom tipu pripada tvoja koža

Pre nego što se posvetite svojoj koži na pravi način i odaberete tretmane, proizvode ali i uvrstite neke navike u svoju rutinu nege, najvažnije je da identifikujete svoj tip kože. Mnogi upravo iz neznanja koriste preparate koji nisu namenjeni njima i na taj način dodatno oštećuju svoju kožu, umesto da  je neguju.

Koža od rođenja do perioda adolescencije je uglavnom kod svih univerzalna, zdrava, dobro hidrirana, koža bez nesavršenosti. (osim kod nekih posebnih kožnih stanja i oboljenja).  U periodu puberteta organizam se menja, hormonski status se ustaljuje, a počinjemo i da menjamo navike kada je nega kože, ali i san i vrsta hrane koju konzumiramo u pitanju. Kada koža sazri možemo da procenimo njen tip. Mnogobrojni interni i eksterni faktori utiču na tip vaše kože. Ono što značajno utiče su sekrecija lojnih žležda, debljina epidermisa i prokrvljenost. Glavni kriterijum na osnovu koga je i napravljena osnovna podela tipova kože je lučenje lojnih žlezda. Na osnovu njega razlikujemo četiri osnovna tipa zdrave kože i to: suvu, normalnu, kombinovanu i masnu.

Suva koža

Nastaje zbog smanjene sekrecije lojnih žlezda. Upravo zbog smanjenog lučenja sebuma               (sebostaze) ona ne stavar dodatni lipidni sloj koji joj je neophodan u procesu očuvanja hidriranosti ali i  ne stvara zaštitni sloj, pa postaje i dodatno osetljiva prema raznim spoljnim činiocima. Na ovom tipu kože, pore su slabo ili potpuno nevidljive. Ona nema prirodan sjaj i  vrlo često deluje bledo i ispošćeno. Osobe koje imaju suvu kožu na licu u značajnom procentu imaju suvu kožu na celom telu, posebno na laktovima, tabanima i šakama. Suva koža nastaje i zbog nepravilnog održavanja, loše ishrane a i vremenskih uslova. Ovaj tip zahteva posebnu negu, jer pored toga što suva koža stvara osećaj zatezanja, lakše puca i podložnija je iritacijama, vrlo je podložna i stvaranju bora. Zima i vetar značajno suše kožu, pa posebno u zimskom periodu kada smo izloženi velikim temperaturnim razlikama spolja i unutra, koža se dodatno isušuje i zahteva posebnu pažnju.

Normalna koža (eudermična koža)

Kod ovog tipa kože sekrecija žlezda je dobro izbalansirana. Pore su normalnog izgleda, luče odgovarjuću količinu sebuma, koji pravi zažtitni sloj ali i prirodno hidrira kožu. Koža je dobro prokrvljena što joj daje zdrav rozikasti ton. Nije sklona nesavršenostima, isušivanju i dobre je teksture. Ukoliko imate ovaj tip kože, prava ste srećnica, jer ona zahteva najmanje brige. Pošto proces starenja fiziološki nastupa sa godinama i kod ove kože se sekrecija sa vremenom smanjuje, zbog čega je hidratacija osnovni postulat nege ovog tipa kože.

Kombinovana koža

Ovaj podtip kože, vrlo često se ubraja u glavne tipove kože, iako u stvari predstavlja kombinaciju osnovna tri tipa na različitim delovima lica i tela. Sa pravom zauzima važno mesto u tipovima kože, jer je i najčešći u populaciji. T zona ( čelo, nos i brada ) su masni do izrazito masni, a ostatak lica je normalan ili suv. Zbog svojih različitih potreba, ova koža zahteva nekoliko tipova proizvoda koji će zadovoljiti svaki segment kombinovane kože.

 

Masna koža

Sinonim masne kože je vrlo često i problematična koža, sklona nesavršenostima. Kod ove kože povećano lučenje sebuma, daje sjaj i jasno vidljive pore. Iako ova koža sporije stari i sposobna je da sama sebe hrani, vrlo često zbog preteranog sebuma može da napravi mnogobrojne nesavršenosti od kojih su najpoznatiji komedoni ili mitiseri i akne. Uzroci za preterano lučenje sebuma su raznovrsni, ali se najčešće spominju hormonske oscilacije, loše balansirana ishrana, povećana doza stresa i loše životne navike. Kod ovog tipa kože važno je primeniti multidisciplinarni pristup koji se ogleda u promeni životnih navika ali i odgovarajućoj higijeni i posebnoj nezi kože. Kod masne kože čišćenje pora i smanjenje lučenja sebuma predstavljaju predoslov za izbegavanje mnogih komplikacija i upalnih procesa.

Kako da utvrdite koji tip kože imate?

Pre spavanja, umite lice hladnom vodom, i tako lezite da spavate. Kada ustanete analizirajte stanje u kome se nalazi vaša koža. Ukoliko je suva, osećate zatezanje i peckanje, vaša koža je suva. Ukoliko ne osećate zatezanje a ne vidite preterani sjaj, vaša koža je normalna. Ukoliko Vam je T zona masna, a osećate blago peckanje i zategnutost na obrazima imate kombinovanu kožu. A ako vam je koža masna i sjajna, izrazito na T zoni, ali i na ostalim regijama, onda je Vaša koža masna.

Ono što treba znati je da ukoliko jednom procenite kojoj kategoriji vaša koža pripada, to automatski ne znači da će se ona isto ponašati i kroz različite vremenske prilike, u raznim životnim dobima ili emotivnim stanjima. Upravo zato je važno da svoju kožu pratite i procenite kako se ponaša u različitim situacijama i na taj način pristupite njenoj nezi.

Nikako ne treba mešati tip kože sa različitim stanjima kože, koji se javljaju ili kao posledica, određenog tipa kože koji se adekvatno ne tretira, ili mnogobrojnih kako kožnih tako i internističkih oboljenja.

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381