Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Sve što treba da znate o fototipovi kože po Ficpatriku

Različiti tipovi kože, drugačije reaguju na sunčeve zrake. Zato je važno da znate kojoj podgrupi Vaša koža pripada, kako bi se na najadekvatniji način zaštitili. To što neka koža bolje podnosi Sunce, nikako ne znači da beskonačno može da se izlaže Sunčevim zracima, a posebno ne znači da sme da bude bez adekvatne zaštite.

Ficpatrikova skala

Iako na svetu postoji mnogo naroda i različitih rasa, najprecizniju skalu za fototipove kože je predstavio američki dermatolog Tomas Ficpatrik 1975. Ficpatrikova skala predstavlja numeričku klasifikaciju tipova kože. Na osnovu jednostavnog testa, svaka koža se može klasifikovati u jednu od šest kategorija. Procena fototipa po Ficpatriku inicijalno je služila za određivanje doze fototerapije, a danas nam je značajan pokazatelj, ponašanja određenog tipa kože na sunčevim zracima. Poseban značaj ova skala je dobila u kozmetskoj dermatologiji, gde je od presudne važnosti za procenu adekvatnih dermatokozmetskih procedura.

Kako da znam kom fototipu pripada moja koža?

Fototip I je ekstremno osetljiva svetla koža , najčešće sa pegama i crvenkastom kosom, ona  je izrazito osetljiva na dejstvo sunčevih zraka i jako brzo i uvek gori. Boja ove kože pre izlaganja Suncu je boja slonovače. Najčešća boja očiju je plava, svetlo siva ili braon. Prirodna boja kose crvena ili svetlo plava.Njena prirodna zaštita iznosi između pet i deset minuta i sve preko toga dovodi do opekotina i oštećenja.

Fototip II je osetljiva svetla koža sa svetlom, najčešće plavom kosom. Boja kože pre izlaganja Suncu je svetla i bledikasta. Boja očiju je plava, siva ili zelena. Prirodno zaštita ovog tipa kože je između deset i dvadeset minuta.Ovaj tip kože lako gori i minimalno crni.

Fototip III Karakteriše se osetljivom, umereno svetlom kožom sa tamnom ili tamnoplavom bojom kose, i svetlo braon. Boja očiju je kestenjasta ili svetlo braon. Pre izlaganja Suncu boja ove kože je bež, sa zlatkastim podtonovima, gde retko dolazi do pojave opekotina, ali su moguće. Kada pocrni boja ove kože je medna ili maslinasta. Njena prirodna zaštita je između dvadeset i trideset minuta.

Fototip IV je manje osetljiva, tamnija kosa i koža, kod koje gotovo nikada ne dolazi do opekotina. Pre izlaganja Suncu boja ove kože je maslinasta, do svetlo braon. Boja očiju je tamno braon. Ona može da izdrži na suncu maksimalno do četrdeset minuta bez pojave značajnih oštećenja .Lako i uniformno crni.

Fototip V je braonkasta koža pre izlaganja Suncu i tamna kosa i tamno braon ili crne oči. Retko gori i može da provede do pedeset minuta na Suncu, bez vidljivih oštećenja.

Fototip VI  je crna koža,kosa i oči. Retko gori, ali maksimalno može da provede do sat vremena na Suncu, bez značajnih oštećenja.

U našoj populaciji, najčešći fototipovi kože su III i IV, ne treba zaboraviti da dečja koža, iako nakon puberteta se mogu svrstati u određene fototipove, do tada je posebno osetljiva i o njoj treba povesti dodatno računa!

Dečja koža je najosetljivija, i maksimalni period koji dete bez zaštite može da bude izloženo Suncu je pet minuta, to je prirodna zaštita kože. Sve preko toga može da izazove oštećenja kože, opekotine, ali  i dugoročne ozbiljne posledice.

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381