Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Sve što treba da znate o retinoidima

Leto je skoro za nama, pa se u rutine vraća njegovo visoćanstvo Retinol.Iako se u kozmetičkim proizvodima nalazi uglavnom Retinol, grupa ovih čudotvornih sastojaka su retinoidi, a predstavljaju derivate Vitamina A. Več decenijama se koriste u dermatologiji za lečenje akni, a pored toga je otkriveno i njihovo čudotvorno dejstvo na očuvanje mladosti.

Ko ne treba da koristi retinoide?

Retinoide ne treba da koriste trudnice i dojilje, oni koji žele efekat sada i odmah, kao i oni koji se ne čuvaju od sunčevih zraka.

Zašto su retinoidi tako popularni?

Oni leče akne,čiste pore, ujednačavaju ten, uklanjaju flekice, ali i peglaju bore i sprečavaju nastanak novih. Sve ono što svi želimo kako bi nam ten bio besprekoran. Ipak da bismo osetili njihovo pravo dejstvo, moramo biti uporni, nekada je neophodno i više meseci, kako bi se pun efekat ispoljio.

Koji su najpopularniji retinoidi?

Najpopularniji je svakako retinol, koji je i najslabiji. Pored njega tu su retinaldehid, kao i derivati retinoične kiseline, koji se isključivo prepisuju po savetu lekara, dosta su jači od običnog retinola, ai zato i više iritiraju kožu.

Kako započeti retinoide?

Početak nije lak, ali ako ga izdržite, uspećete da osetite prave blagodeti. Uvodite ih postepeno 1-2 x nedeljno. Isključivo uveče. Maksimalno ih držite do 8 sati, potom isperite. Kroz vreme, možete ih povećavati, na svako drugo veče, dok ne dođete do svoje idealne doze, koju koža može da toleriše.

Kako sprečiti iritacije?

Koristite blaže forme, u nižim koncentracijama, sa većim pauzama, potom postepeno pojačavajte učestalost mazanja, a kasnije i koncentraciju. Obavezno izbegavajte zone oko očiju, usta i nosa,čak je najbolje da oko usta i nosa namažete malo hidratantne kreme, kako biste izbegli iritaciju ovih zona.

Retinolski polu sendvič i sendvič

Ovo su tehnike, koje ublažavaju iritaciju. Možete namazati prvo hidratantnu kremu, pa retinol, pa opet kremu, ukoliko Vam je koža posebno osetljiva, to je tehnika sendviča. Polu sendvič je na retinol, namažite hidratantnu kremu. Tehnika polu-sendvič je idealna za normalnu, ili masniju kožu.

Šta još morate da znate?

Zaštita od sunca je must have! Kada koristite retinoide, izbegavajte eksfolijanse, različite kiseline u istoj rutini. Naravno dobra hidratacija, i konstantna zaštita od Sunca garderobom i kremovima sa SPF faktorom .

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381