Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Dermatološki saveti za prvu pomoć kod opekotina od Sunca

Leto nam donosi odmore, odlazak na more, ali i mogućnost opekotina od sunca, ukoliko se adekvatno ne štitimo. Opekotine od sunca su najčešće prvog stepena, koje nisu toliko ozbiljne kao opekotine višeg stepena, ali mogu da budu dosta neprijatne, bolne, pa i da ostave ožiljak ukoliko se ne adekvatno tretiraju. Opekotine prvog stepena najpre zahvataju površinski sloj kože, i ukoliko se na vreme sklonimo od izvora toplote i adekvatno je tretiramo, ona prolazi brzo i bez posledica.

 

Kako izgledaju opekotine prvog stepena?

Opekotine prvog stepena su najčešće, mogu da se dese u domaćinstvu, kada se opečemo na šporet, peglu, toplu vodu ili nakon izlaganja suncu. One nastaju nakom kratkotrajnog kontakta sa toplotnim izvorom i karakterišu se crvenilom, bolom, ali i blagim otokom zahvaćene regije. Ukoliko je vaša opekotina prvog stepena, bez prisustva plihova ili je zahvaćena mala površina, ona će najpre proći u roku od sedam do deset dana. Ukoliko je Vaša opekotina zahvatila veću površinu kože, imate prisutne plihove i jak bol, ili dugo ne prolazi važno je da se što pre javite vašem lekaru!!!

 

Koliko vremena je potrebno da dođe do opekotine od sunca?

Iako opekotine od sunca uglavnom vezujemo za more i boravak na plaži, opekotine od sunca se mogu desiti bilo kada i bilo gde. Tokom šetnje po gradu, boravka na planini, ili sedenja u kafiću. Samo desetak minuta na direktnom suncu u najtoplijem delu dana je dovoljno da najosetljiviji tipovi kože već dobiju opekotine, dok je za prosečan tip kože u našem podnevlju potrebno oko 15 do 20 minuta na direktnom suncu, bez zaštite. Što duža je izloženost veća je šansa da opekotina bude većeg stepena, koja postaje ozbiljnija, a mogućnost nastanaka ožiljaka sve veća. Takođe dugotrajno izlaganje suncu, može da dovede i do opštih simptoma kao što je sunčanica ili toplotni udar, koji mogu da ugroze zdravlje u celosti.

 

Praktični saveti za opekotine prvog stepena

  1. Prevencija, uvek je najbezbolnije izbeći opekotinu, tako što ćemo se čuvati od direktnog izlaganja sunčevim zracima od deset do pet, nositi garderobu kao fizičku barijeru i koristiti kremove sa zaštitnim faktorom UVA i UVB žaštitom!
  2. Kada već dođe do opekotine odmah se sklonite u hladovinu i zaštitite kožu od direktnog izlaganja suncu!
  3. Odmah se istuširajte hladnijom vodom, i stavite na opekotinu hladne obloge koje ćete držati deset do petnest minuta. Ne koristite gelove ni pene za tuširanje na opekotini, samo vodu!
  4. Koristite hidratantne neutralne kreme bez mirisa, najbolje opcije su kreme za reparaciju na bazi ceramida, cinka i petrolatuma. Kreme nanosite čistim rukama!
  5. Ukoliko dodje do pojave plikova nemojte ih sami bušiti, nego pustite ih da sami prođu. Pokrijte ih sterilnim kompresama.
  6. Antiinflamatorni lekovi kao što su brufen ili aspirin, mogu da smanje upalu i olakšaju bol, kod onih koji nemaju alergiju na neku od navedenih supstanci.
  7. Za hlađenje kože možete koristiti kreme na bazi mentola ili aloja vere, ali samo ukoliko u njima nema dodatnih mirisa jer iritirana koža je sklona da pre reaguje na dodatne sastojke
  8. Kod opekotina prvog stepena nema potrebe koristiti lokalne antibiotske masti na svoju ruku, kreme sa antibiotikom ili kortikosteroidom koristite samo ukoliko Vam lekar to preporuči!!!

 

!!!Ukoliko je opekotina kod male dece, starijih, ako ona zahvata veću površinu ili pored crvenila postoji jak bol, veliki otok i pojava velikih plikova, imate neki od opštih simptoma u vidu malaksalosti, temperature ili bolova u glavi, javite se vašem lekaru za dalji tretman!!!

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381