Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Najčešća pitanja o psorijazi

Psorijaza je hronična, recidivirajuća, inflamatorna bolest kože, koja se karakteriše promenama u vidu crvenih naslaga na koži, koje su prekrivene sedefastom skvamom. Psorijazu prate periodi poboljšanja I pogoršanja, najčešće se javlja oko pedesete godine starosti, ali se može javiti I u detinjstvu. Gutatna psorijaza može da se javi i nakon preležanih infekcija, najpre streptokokne infekcije grla, ali i nakon nekih virusnih oboljenja, na primer Covid infekcije.

Koliko je psorijaza česta?

U svetu je psorijaza prisutna kod oko 2 % populacije. Kod nas je zvanično dijagnostikovano oko 150 000 ljudi koji boluju od neke forme psorijaze.

Da li je psorijaza zarazna?

Psorijaza nije zarazna! Ona je posledica najpre genetske predispozicije i poremećaja rada imunog sistema. Veća je šansa da je dobijete ukoliko je ima neki član Vaše porodice, ali je ne možete dobiti dodirom, poljupcem ili boravkom u istoj prostoriji sa osobom koja ima psorijazu!!!

Gde sve može da se javi psorijaza?

Plak psorijaza je najčešći tip, a ona se najpre javlja na laktovima, kolenima, lumbalnom delu leđa ali i u kosi. Psorijatične promene pored toga što se nalaze na koži i u kosmatom delu, vrlo često su prisutne I na noktima.

Šta sve pogoršava psorijazu?

Genetika svakako da igra najveću ulogu, ali pored toga infekcije, neki lekovi, pa čak i stresne situacije mogu da pogoršaju stanje psorijaze. Adekvatna nega, ali i umereno izlaganje sunčevim zracima mogu da deluju povoljno na kožu koja ima psorijazu.

Da li je psorijaza izlečiva?

Lek za izlečenje psorijaze još uvek ne postoji, ali postoji veliki broj terapeutskih mogućnosti koje mogu da je drže pod kontrolom. Od lokalne terapije upotrebom kortikosteroidnih masti, analoga Vitamina D, cignolina, keratolitika, preko sistemske terapije, ali u današnje vreme dostupna nam je I biološka terapija, koja dovodi do značajnog napretka u lečenju psorijaze.

Da li je psorijaza smrtonosna?

Postoje različiti tipovi psorijaze, kao i stepen njihove ozbiljnosti. Teška forma psorijaze koja zahvati kožu celog tela ( Psorijatična eritrodermija), se karakteriše teškim opštim stanjem, koje može potencijalno da bude letalno ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči.

Da li je psorijaza znak da treba još nešto ispitati?

Psorijaza često ide uz pojavu promena na zglobovima, najpre u formi psorijatičnog artritisa. Važno je da pored dermatoloških pregleda, radite i redovne reumatološke preglede. Sve više se govori o tome da je psorijaza metabolička bolest, što znači da može da dođe do određenih poremećaja u vidu disbalansa glikemije, ali I holesterola i triglicerida.

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381