Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Namirnice koje će Vaša koža najviše voleti tokom leta

Pored toga što adekvatno izabrane namirnice jačaju Vaš organizam i pomažu mu da ostane zdrav, neke namirnice imaju antioksidansna svojstva, što znači da pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, odnosno u borbi protiv štetnih činilaca koji vrebaju iz unutra ali i spolja.

Pored adekvatnog izbora namirnica, važno je znati da je od posebnog značaja i vreme kada se namirnice uzimaju. Takajaši i njegov tim naučnika su otkrili da enzim koji učestvuje u reparaciji UV oštećene kože, ima dnevni ciklus produkcije, koji može biti narušen, ukoliko jedete u pogrešno vreme. Zato je od velikog značaja da pored dobrog odabira namirnica ih koristite u pravo doba, a to je najpre doručak i ručak, dok ukoliko ih konzumirate nakon 21 h u veče njihovi benefiti će biti manji.

U najvrednije antioksidanse spadaju vitamin C i vitamin E, a u zaštiti od sunca su podjednako važni i likopen i betakaroten, pa treba tragati za namirnicama koje su bogate ovim sastojcima. Za lepu i kvalitetnu kožu važne su i namirnice bogata omega 3 masnim kiselinama, pa je najbolje odabrati namirnice koje sadrže više potrebnih nutritijenata.

1.Borovnice

Borovnice ali i ostalo bobičasto voče, je posebno bogato antioksidansima koji se bore protiv različitih oštećenja ćelija. One su bogate i Vitaminom C, koji je važan za sintezu kolagena i očuvanje mladolikog izgleda

2.Lubenica

Iako je paradajz poznat po likopenu, lubenica ga zapravo ima značajno više. Likopen je poznat po svojoj mogućnosti da apsorbuje UVA i UVB zrake. Likopen najbolje deluje kada se koriste namirnice bogate njih u kontinuitetu više od dve nedelje. Ona je takođe bogata vodom, pa pomaže hidrataciju organizma.

3.Paradajz

Izuzetno bogat likopenom, istraživanja su pokazala, da osobe koje su svakodnevno konzumirale paradajz su manje gorele na Suncu, od onih koji ga nisu konzumirali redovno.

4.Grožđe

Flavonoidi iz grožda mogu sprečiti stvaranje slobodnih radikala i oštećenje ćelija kože. Crveno vino je takođe bogato flavonoidima, pa u ograničenim količinama može da pomogne očuvanju zdrave i lepe kože.

5.Crvena paprika, šargarepa, kajsije, batat

Ove namirnice su bogate beta-karotenom , biljnim pigmentom koji se pretvara u Vitamin A. Istraživanja kažu da je neophodno koristiti u kontinuitetu namirnice bogate beta-karotenom, kako bi koži pružile adekvatnu zaštitu. Dodajte maslinovo ulje i/ili limunov sok kako biste pospešili apsorpciju hranljivih materija.

6. Maslinovo ulje

Pored toga što pripada grupi zdravih masnoća, sadrži skvalen koji ima antioksidansna svojstva, ali i Vitamin E.

7.Avokado

Avokado je bogat Vitaminom E ali i dobrim masnoćama, pa pomaže u očuvnju zdravlja i lepote kože.

8.Losos

Ova riba pored bogatstva omega 3 masnim kiselinama, sadrži i supstane koje deluju antiupalno, pa smanjuju različite upalne procese na koži. Pored toga dogata je i Vitamnom D.

9.Koštunjavo voće i semnke

Orasi, lešnici, bademi, kao i semneke suncokreta, bundeve su bogate kako Vitaminom E, tako i omega 3 masnim kiselinama koje pomažu očuvanju lepe i zdrave kože

10.Zeleni čaj

Napitak za koji je otkriveno da ne samo što ima antikancerogena svojstva, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, ali i deluje antiupalno. Započnite dan sa šoljicom zelenog čaja, i počnite svoje aktivnosti sa dozom zdravlja.

Ne treba zaboraviti da adekvatna zaštita od Sunca podrazumeva, što manje direktnog izlaganja sunčevim zracima, korišćenje šešira, naočara, garderobe ali i krema sa zaštitnim faktorom. Konzumiranje zdravih namirnica može samo da u ovom procesu pomogne, ali ne i da bude jedini vid zaštite!

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381