Email: info@dermastyle.rs

Fiksni telefon: 0114515387       Mobilni telefon: 0628725150

Pratite nas:

DERMASTYLE

Seboroični dermatitis (SD)

Seboroični dermatitis pripada grupi eritemoskvamoznih dermatoza koje je dosta često , sa incidencom od čak 2-5% u opštoj populaciji. SD predstavlja hronično, neprijatno i vrlo uporno stanje kože, koje ima svoje bolje i lošije faze. Odlikuje se pojavom najčešće žućkastih ljuspica, uobičajeno na koži glave i lica, ali može zahvatati i druge regije tela.

Kako nastaje seboroični dermatitis?

Smatra se da značajnu ulogu ima lipofilna kvasna gljivica Pityrosporum ovale, koja je inače uobičajeni stanovnik naše kože, posebno na seboroičnim delovima lica i trupa. Ona zajedno sa Malassezijom, može da izazove mikroupale, koje dovode do svraba kože. Prevelika količina sebuma zajedno sa ove dve gljivice predstavlja idealnu podlogu na kojoj nastaje SD. Možemo slobodne istaći sadejstvo sledećih faktora u nastanku SD:

  • fizički i emocionalni stres
  • hormonske promene
  • loša ishrana, konzumiranje alkohola
  • genetika (seboroični dermatitis je često nasledan)
  • ekstremni vremenski uslovi (suvo i hladno vreme)
  • neredovna upotreba šampona, ili upotreba šampona koji nisu namenjeni vašem tipu kože i kose
  • neke bolesti ( Parkinsonova bolest, povrede glave, moždani udar, različita neurološka stanja) virus humane imunodeficijencije (HIV)

 

Koji su simptomi seboroičnog dermatitisa?

Ovo oboljenje se javlja najčešće u trećoj ili četvrtoj deceniji života i to češće kod muškaraca. U detinjstvu može da se javi u prvim mesecima nakon rođenja, kada se sebum luči pod dejstvom preostalih majčinih androgena i tada se naziva Dermatitis seborrhoica infantum.

Javlja se na koži glave, obrvama, čelu, nazolabijalnim brazdama, spoljašnjem ušnom kanalu, iza ušnih školjki kao i na srednjem delu grudnog koša. Manje uobičajene ali moguće lokalizacije su i pregibi i prevoji na telu, na butinama, oko pupka, ispod pazuha ili ispod grudi. Promene su u vidu crvenih pečata koji se ljuspaju, a praćeno su senzacijom svraba.  Češanjem se često prave ranice, koje se mogu inficirati i krvariti. Ljuspe su bele i rastresite ili žućkaste, masne i lepljive (perut). Naslage mrtvih ćelija na koži glave mogu predstavljati barijeru i onemogućavati kosi da normalno raste. Kosa počinje da opada i prebrzo se masti. Iako je dugo vladalo mišljenje, da je SD povezan sa lošim higijenskim uslovima i da se može prenositi od osobe do osobe, važno je istaći da Seboroični dermatitis nije zarazan i nije uzrokovan lošom higijenom. Ovom problemu mogu biti slični i neki drugi pa  je zato od krucialnog značaja da lekar utvrdi o čemu se radi. Seboroični dermatitis možete pomešati sa atopijskim dermatitisom koji se ređe nalazi na koži glave i uzrokovan je prevelikom osetljivošću ili alergijom na neki spoljašnji faktor ili pak psorijazom kad ljuspe nisu masne i žućkase već suve i beličaste.

Seboroični dermatitis ima hronični recidivirajući tok. Preko leta, kada je solarna radijacija intezivnija, promene se najčešće poboljšavaju i povlače.

Kako se leči?

Najbolji način da se ublaži seboroični dermatitis je kontrolisanje i sprečavanje faktora koji ga izazivaju.Danas smo bombardovani mnogobrojnim savetima kako samostalno da napravimo prirodne meleme i losione koji mogu da pomognu u ovom stanju. Samostalno lečenje bez konsultacije sa dermatologom se nikako ne savetuje, jer pored toga što najverovatnije neće pomoći često može i pogoršati stanje vaše kože ili uzrokovati različite alergijske reakcije i akne.

U lokalnoj terapiji koriste se imidazolski preparati (ketokonazol, kao krem i šampon za kosu) a efikasan može biti i hidrokortizon 1% ili 2,5%, dva puta dnevno. Za pranje kose preporučuju se i šamponi sa cink piritioninom, selenijum sulfidom ili derivatima katrana. Gelovi ili losioni sa fluorisanim kortikosteroidom se mogu upotrebljavati ali u kraćem periodu. U novije vreme se koriste i topikalni imunomodulatori poput takrolimusa i pimekrolimusa. Neki od aktuelnih preparata na tržištu koji zaista pokazuju vidljive rezultate su:

Upravo zbog kompleksnosti ovog stanja, koža sa seboroičnim dermatitisom zahteva posebnu pažnju i posebno dizajnirane preparate koji u sadejstvu sa disciplinom i određenim izmenama u stilu života, mogu da drže ovo kožno stanje pod kontrolom.

opis opis opis

Email: ordinacija@dermastyle.rs

Telefon: +381